Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Videoposnetki natečaja AstroVid(eo)

E-pošta natisni PDF

Septembra lansko leto smo si na Portalu v vesolje zamislili, da bi povabili osnovnošolce in srednješolce k pripravi poučnih in zanimivih videoposnetkov z astronomsko vsebino. Sodelujoči so morali na izviren način svojim sovrstnikom razložiti zanimiv astronomski pojav, opisati astronomski dogodek ali sestaviti poskus z astronomskim priokusom. V prispevku objavljamo videoposnetke natečaja AstroVid(eo), ki si jih lahko ogledate tudi na spletnem kanalu Natečaj Astrovid(eo)

Najboljši videoposnetki natečaja

Na videonatečaju AstroVid(eo) je po presoji komisije zmagal videoposnetek z naslovom Precesija, ki ga je izdelal dijak II. Gimnazije Maribor Domen Vaupotič. V njem na nazoren in iznajdljiv način s pomočjo animacij svojim sovrstnikom razlaga pojem precesije. Kot je tudi sam opisal, je kolebanje Zemljine osi vrtenja pojav, ki ga je odkril že starogrški astronom Hiparh in ima kopico zanimivih posledic, od katerih sta v videoposnetku prikazani dve, in sicer sprememba zvezde, ki nam pomaga določati smer severa, ter pomik časov nastopa zodiakalnih znamenj.

Dim lights

----------------------------------------------

Skupina dijakov Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom dr. Renata Lukača in Bojana Jandrašiča je v petminutnem videoposnetku prikazala učno pot »Sonce in planeti«, ki se nahaja v Strehovcih. Na učni poti so predstavljene relativne velikosti teles Osončja in njihove medsebojne razdalje. Komisija je ocenila, da so dijaki nazorno in privlačno prikazali to v Sloveniji edinstveno učno pot. S svojim videoposnetkom dijaki upajo, da bodo gledalcem podali delček prelepih občutkov, ki jih lahko doživite samo na sprehodu po učni poti ter da jim bo ob tem uspelo še koga navdušiti za astronomijo.

Dim lights

-------------------------------------------------

Med najboljše se je uvrstil posnetek z naslovom Sončev mrk, ki so ga pripravili učenci OŠ Hruševec Šentjur pod mentorstvom Marice Kamplet. Kot so sami napisali, so letos k opazovanju povabili tudi občane, prikazali varne načine opazovanja Sonca in vse skupaj dokumentirali v kratkem filmu. S teleskopi, kamerami, fotoaparati so upravljali učenci sami, za nekatere je bilo to celo drugo opazovanje Sončevega mrka. Komisija je ocenila, da so s svojim videoposnetkom na pregleden in celovit način predstavili svoje opazovanje.

Dim lights

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ostali videoposnetki

Poleg nagrajenih videoposnetkov sta priznanje za sodelovanje prejela še videa z naslovom "Ugriz Sonca", kjer sta učenca Niko Denša in Oliver Rogulja z OŠ Turnišče pod mentorstvom Jožeta Gutmana slikovno opisala marčevski dogodek delnega Sončevega mrka ter videoposnetek "Delni Sončev mrk", ki so ga pripravili učenci izbirnega predmeta Sonce, Luna in Zemlja na OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani pod mentorstvom Polonce Štefanič in Jožeta Dolenca.

Delni Sončev mrk

Avtorji: Polonca Štefanič, Jože Dolenc in učenci izbirnega predmeta Sonce, Luna in Zemlja; OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana

Dim lights

Ugriz Sonca 

Avtorja: Niko Denša in Oliver Rogulja (OŠ Turnišče)
Mentor: Jože Gutman

Dim lights

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upamo, da bodo objavljeni videoposnetki spodbudili tudi ostale, tako posameznike kot razrede in šole, k sodelovanju in pripravi še drugih zanimivih in poučnih videovsebin.

Vsem sodelujočim čestitamo za vloženi trud in opravljeno delo!

 

Več:

 

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.10.2020 19:41 CEST
20.10.2020 17:41 UT
Sonce vzide 07:26 
zaide 18:07 
Luna vzide 11:54 
zaide 20:45 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost