Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Daljna zvezdna svetloba ustvarja lažno zoro

E-pošta natisni PDF

Predstavljajte si, da vas po večerji pri vaših starih starših ali družinskih prijateljih, starši peljejo domov. Medtem ko potujete po temni podeželski cesti, pogledate naprej in vidite megleno piramido svetlobe, ki se dviga nad obzorjem.

Videti je kot svetloba iz bližnjega mesta, a v tej smeri ni nobenih mest. Lahko bi bilo vzhajajoče Sonce, vendar je minila šele ena ura, odkar je Sonce zašlo. Torej, kaj je to?

 

Te strašljivi soj se imenuje ‘lažna zora’ ali ‘zodiakalna svetloba’. Povzroča jo Sončeva svetloba, ki se odbija od temnega kozmičnega prahu v Osončju. Kamnita zrna prahu so ostanki iz časov pred skoraj 5 milijardami let, ko so nastali planeti in lune.

Z združenjem moči štirih zelo velikih teleskopov v en super-teleskop, so astronomi dobili možnost, da podrobno pregledajo skoraj 100 daljnih zvezd. In odkrili so srhljivo zodiakalno svetlobo, ki sije okoli devetih izmed njih – točno tako kot vidimo v našem lastnem Osončju!

Sij okoli teh daljnih zvezd povzroča zvezdna svetloba, ki se odbija na kozmičnem prahu. Ta prah je sestavljen iz razbitih kosov asteroidov in raztaljenih kometov. A čeprav je ta svetloba morda lepo in razburljivo odkritje, pomeni tudi slabo novico.

Iskanje planetov okoli drugih zvezd je zelo težavna naloga. Ti tuji svetovi so tako zelo daleč, da so videti strašansko majhni in temni. Zato jih je skorajda nemogoče fotografirati.

Pravzaprav so med skoraj 2000 planeti, ki so jih odkrili okoli daljnih zvezd, samo okoli 20 uspeli ujeti na fotografijo! Druge so odkrili s pomočjo zvitih trikov, kot je na primer “zibanje zvezd”.

Tako kot svetli žarometi na temni cesti nam tudi soj lažne zore otežuje videti Zemlji podobne planete, ki se morda nahajajo v katerem od teh daljnih osončij.

Cool dejstvo

Zodiakalna svetloba, ki so jo opazili okoli omenjenih devetih zvezd, je 1000-krat svetlejša od tiste, ki jo vidimo na našem nočnem nebu!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.10.2020 14:25 CEST
21.10.2020 12:25 UT
Sonce vzide 07:28 
zaide 18:05 
Luna vzide 13:05 
zaide 21:37 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost