Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Otvoritev radijskega teleskopa na Gimnaziji Šentvid

E-pošta natisni PDF

Radijski teleskop na Gimnaziji ŠentvidV sredo 15. oktobra 2014 so na strehi Gimnazije Šentvid, kjer že vrsto let oz. desetletij poteka razgibana astronomska dejavnost, otvorili šolski radijski teleskop. Pozdravni nagovor je imel mag. Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid, podrobnosti o projektu radioteleskopa pa sta številnim prisotnim razložila Andrej Lajovic in Klemen Blokar, mentorja astronomskega krožka in nosilca projekta radijske astronomije na tamkajšnji gimnaziji.

Teleskop so zasnovali in izdelali člani astronomskega krožka na gimnaziji ob podpori Astronomskega društva Vega - Ljubljana in je prva tovrstna naprava v slovenskih šolah.

Radijski teleskop je naprava, s katero opazujemo Vesolje na radijskih frekvencah. Šentviški teleskop je namenjen sprejemanju radijskega sevanja hladnega vodika (pretežno iz naše Galaksije) s frekvenco okoli 1,42 GHz. Z njim je mogoče narediti sliko neba v področju radijskih valov, poleg tega pa dobiti tudi informacijo o tem, kako hitro se posamezni deli Galaksije približujejo oziroma oddaljujejo od nas. Teleskop je še prav na začetku svojega obratovanja in tudi na astronomskem krožku so šele začeli odkrivati njegove zmožnosti.

Na obisk še posebej vabijo dijake, ki bi si želeli delati s takšno napravo in se skupaj z astronomi Gimnazije Šentvid podati v svet radijske astronomije. Tudi po otvoritvi si bo mogoče radijski teleskop ogledati v terminu srečanj astronomskega krožka, tj. ob ponedeljkih od 19. ure naprej na šolskem observatoriju na strehi gimnazije.

Andrej Guštin

Več na povezavah: Gimnazija Šentvid, Astronomski krožek Gimnazije Šentvid

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.09.2020 07:28 CEST
22.09.2020 05:28 UT
Sonce vzide 06:49 
zaide 18:59 
Luna vzide 12:58 
zaide 22:08 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost