Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

NameExoWorlds: IAU tekmovanje za poimenovanje eksoplanetov in njihovih zvezd

E-pošta natisni PDF

iau bbMednarodna astronomska zveza (ang. International Astronomical Union - IAU) prvič v svoji zgodovini organizira tekmovanje za poimenovanje eksoplanetov in njihovih zvezd, s čimer se odziva na vse večje zanimanje javnosti za nova odkritja v astronomiji. Imena bodo predlagala astronomska društva in neprofitne organizacije, ki se zanimajo za astronomijo. Končna imena bo s spletnim glasovanjem izbrala javnost. Predlogi imen in glasovanje bosta potekala prek spletne platforme NameExoPlanets, ki nastaja pod okriljem IAU in projekta Zooniverse. Namen tekmovanja je, da pri poimenovanju sodelujejo milijoni ljudje s celega sveta. Zmagovalna imena, ki jih bo uradno sprejela tudi IAU, se bodo tako lahko uporabljala enakovredno skupaj z že obstoječimi znanstvenimi oznakam teh objektov.

Poimenovanje nebesnih objektov poteka že več tisočletij in je veliko starejše od prvih uradnih, znanstvenih poimenovanj. Tudi danes ima praktično vsak narod svoja imena za planete, najsvetlejše zvezde na nebu, ozvezdja, itd.

Ko je bila leta 1919 ustanovljena IAU, so profesionalni astronomi to organizacijo pooblastili za uradno poimenovanje na novo odkritih nebesnih objektov. IAU je v preteklosti že sodelovala z javnostjo pri poimenovanju nekaterih teles v našem Osončju.

iau1404a

Namen projekta NameExoPlanet je izbrati imena eksoplanetov in njihovih zvezd preko sodelovanja čimvečjega dela interesirane javnosti. Gre za ambiciozen projekt, ki bo združil ljudi s celega sveta.  Trenuten spored IAU NameExoWorlds tekmovanja je sledeč:

  • Skupina IAU Exoplanets for the Public Working Group je objavila seznam 305 ekspolanetov, odkritih pred 31. decembrom 2008. Seznam je bil julija objavljen na spletni strani www.NameExoWorlds.org. Eksoplaneti se nahajajo v 260 osončjih, pri čemer se število eksoplanetov, ki pripadajo posamezni zvezdi, giblje od ena do pet.
  • Danes bo pričela delovati spletna stran Directory for World Astronomy. Že omenjene organizacije so vabljene, da se registrirajo. Zmogljivosti IAU-ja so dovolj velike, da lahko ustrežejo registraciji več tisoč organizacij.
  • Januarja 2015 bo vsaka organizacija zaprošena, da s seznama izbere 20 do 30 eksoplanetov, ki jih želijo poimenovati. Točno število bo odvisno od števila prijavljenih organizacij.
  • Februarja 2015 bodo lahko organizacije poslale IAU-ju predloge imen izbranih eksoplanetov in njihovih zvezd. Pri izbiri imen bodo morali upoštevati pravila za poimenovanje eksoplanetov. Imenom bo potrebno dodati tudi razlago za njihovo izbiro. Na koncu bo vsaka organizacija lahko podala predlog zgolj za en eksoplanet (podrobnosti bodo znane kasneje).
  • Aprila 2015 bo lahko javnost glasovala za predlagana imena eksoplanetov in njihovih zvezd. IAU in Zooniverse sta pripravljena na pričakovano visoko število sodelujočih.
  • Julija 2015 bo IAU s skupino Public Naming of Planets in skupino Planetary Satellites Working Group strokovno pregledala rezultate in potrdila zmagovalna imena glasovanja.
  • V obdobju med 3. in 14. avgustom 2015 bodo končni rezultati - imena eksoplanetov in njihovih zvezd - razglašeni na posebni javni slovesnosti na IAU XXIX General Assembly v Honoluluju (ZDA).

Zmagovalna imena ne bodo nadomestila znanstvenih poimenovanj, ki že obstajajo. Bodo pa nova imena prav tako postala uradna imena poimenovanih eksoplanetov in zvezd. Organizatorji pričakujejo, da bodo nova imena odražala kulturno raznolikost vseh kontinentov našega planeta.

Vir: IAU

alt

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 02:02 CEST
27.09.2020 00:02 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost