Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Kako beži čas na tujem svetu

E-pošta natisni PDF

Naše vesolje je v nenehnem gibanju. Ne tako dolgo nazaj je ena od novic Iz vesolja - ekskluzivno pojasnila, da ravno ta trenutek letite skozi vesolje s hitrostjo več sto tisoč kilometrov na uro! Zemlja se giblje, naše osončje se giblje in celo naša galaksija drsi skozi vesolje.

Gibanje Zemlje skozi vesolje uporabljamo za merjenje časa. Času, v katerem se Zemlja zavtri okrog svoje osi za en cel obrat, pravimo en ‘dan’. Leto pa je čas, ki ga Zemlja potrebuje, da naredi en cel obhod okoli Sonca.

Toda dolžina enega vrtljaja in enega obhoda okoli Sonca sta na drugih planetih drugačni. Na Merkurju, na primer, traja en obhod (ali ‘leto’) samo 87 Zemljinih dni. To pomeni, da Merkur v enem Zemljinem letu štirikrat obkroži Sonce. Zato, če ste na Zemlji stari 10 let, bi bili na Merkurju stari 40 let!

Tudi dolžina dneva je na drugih planetih drugačna. Na primer, en dan na Jupitru traja samo 10 Zemljinih ur. Astronomi pa so sedaj izmerili dolžino dneva na nekem planetu izven našega osončja (na eksoplanetu)!

Planet z oznako Beta Slikarja b je v tirnici okoli daljne zvezde. Je 16-krat večji od Zemlje, njegov dan pa traja samo 8 ur! To pomeni, da je hitrost vrtenja na planetovem ekvatorju skoraj 100.000 kilometrov na uro! 

 

Cool dejstvo

Beta Slikarja b se vrti veliko hitreje od kateregakoli planeta v našem osončju. Za primerjavo, hitrost vrtenja na Jupitrovem ekvatorju je okrog 47.000 kilometrov na uro, na Zemljinem pa le 1700 kilometrov na uro.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
09.08.2020 13:08 CEST
09.08.2020 11:08 UT
Sonce vzide 05:54 
zaide 20:20 
Luna vzide 23:10 
zaide 11:35 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost