Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Obroči okoli asteroida

E-pošta natisni PDF

Saturnovi obroči so ena od najspektakularnejših stvari, ki jih lahko vidimo na nebu. Manj osupljivi obroči so bili odkriti tudi okoli vseh drugih orjaških planetov v našem Osončju – okoli Jupitra, Urana in Neptuna.

 

A kljub mnogim natančnim iskanjem niso še nikoli našli obroče okoli manjših teles v Osončju — do sedaj. Opazovanja asteroida z oznako 10199 Chariklo so pokazala, da ga obdajata dva tanka obroča.

Ko je Chariklo šel čez nebo pred neko oddaljeno zvezdo, so astronomi ugotovili, da zvezdino svetlobo zakriva še nekaj dodatnega, ne samo Chariklo. Na njihovo presenečenje se je izkazalo, da sta to dva drobcena obroča, eden širok sedem kilometrov in drugi samo tri kilometre.

Ta asteroid je najmanjše telo doslej, za katerega so odkrili, da ga obdajajo obroči. Zaenkrat niso prepričani, kako sta obroča prišla tja. Najverjetneje sta nastala, ko se je asteroid zaletel z nekim drugim telesom, ob trku nastali kamniti koščki pa so odleteli v vesolje, nato pa jih je asteroidova gravitacija ponovno ujela v tirnico okoli njega.

Poskušajte si predstavljati, kako bi bilo stati na površini tega ledenega telesa — tako majhnega, da bi se lahko športni avtomobil peljal dovolj hitro, da bi se kar sam izstrelil z asteroidovega površja in odletel v vesolje — in strmeti v nebo na 20 kilometrov širok sistem obročev, ki bi bil 1000-krat bližje kot Luna!

Cool dejstvo

Chariklo je del skupine teles znanih kot ‘Kentavri’. Giblje se okoli Sonca po tirnici, ki leži v zunanjem delu Osončja med tirnicama Saturna in Urana.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
14.08.2020 02:11 CEST
14.08.2020 00:11 UT
Sonce vzide 06:00 
zaide 20:12 
Luna vzide 00:57 
zaide 16:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost