Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Asteroid s srcem iz kamna

E-pošta natisni PDF

Asteroidi so zelo težavni za fotografiranje. Ali si lahko predstavljate, kako težko je opaziti enega od teh majcenih, temnih kamnov na ozadju temnega nočnega neba? Poleg tega niso pri miru. Podobno kot Zemlja se asteroidi gibljejo okoli Sonca. In ker se Zemlja vrti okoli lastne osi, se na nebu premikajo in postajajo vidni različni asteroidi.

 

A astronomi se ne vdajo zlahka, saj si zelo močno želijo proučevati asteroide. Če bomo razumeli iz česa so narejeni asteroidi, nam bo to namreč pomagalo ugotoviti, kako je nastal naš planet in Osončje. Proučevanje asteroidov vpliva celo na našo varnost — če vemo, kje se asteroidi nahajajo in kako se gibljejo, vemo tudi, ali je kateri od njih na takšni tirnici, da se bo nekoč zaletel v Zemljo!

Asteroid na tej fotografiji je Itokawa. Slaven je postal leta 2005, ko ga je obiskala japonska sonda Hayabusa in posnela nekaj fotografij – vključno s tole! Zahvaljujoč sondi Hayabusa sedaj natančno poznamo (čudno) obliko asteroida Itokawa in njegovo velikost, ki je le nekaj manjša kot je dvojna višina Eiffelovega stolpa. A kaj je pod njegovim površjem?

Da bi odgovorili na to vprašanje, so astronomi spet uprli oči v Itokawo, tokrat s pomočjo teleskopov širom sveta. Z zelo pozornim opazovanjem vrtenja asteroida okoli lastne osi in z natančnimi meritvami njegove čudne oblike so lahko pokukali pod njegovo površje in v Itokawowo kamnito srce. Kar so našli, je zares zelo čudno.

Videti je, da je v notranjosti asteroid narejen iz dveh zelo različnih kamnitih kosov, ki sta se nekako združila v enega. To pomeni, da je Itokawa verjetno nastal tako, da sta se dva asteroida zaletela in sprijela skupaj!

Cool dejstvo

Misija Hayabusa do Itokawe je bila deloma polomija. Sonda naj bi nabrala vzorce snovi z asteroida, a ni delovala pravilno. A k sreči se je po naključju zaletela v asteroid in ob tem postrgala nekaj kamnin z njega, da jih je prinesla s seboj domov!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
08.08.2020 13:23 CEST
08.08.2020 11:23 UT
Sonce vzide 05:53 
zaide 20:21 
Luna vzide 22:50 
zaide 10:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost