Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IOAA 2014: Zadnji del tekmovanja

E-pošta natisni PDF

Danes, 8. avgusta, je za dijake na 8. mednarodni olimpijadi iz znanja astronomije in astrofizike zadnji dan tekmovanja. Tekmovanje se zaključuje z ekipno preizkušnjo in v kolikor bo vreme dopuščalo bo ponoči potekal še opazovalni del s teleskopi.

Med včerajšnjim obiskom muzeja pirhov, samostana Moldovita in rudnika soli v okolici Suceave v pokrajini Bukovina, sva si z vodjo slovenske ekipe Andrejem Guštinom odpočila ter sva pripravljena na zaključni del tekmovanja in končno moderacijo tekmovalnih pol slovenskih tekmovalcev.

Pred tem pa morajo tekmovalci odpisati še zadnji dela tekmovanja in ker je v znanstvenih vodah uspešno sodelovanje večje skupine ljudi izjemno pomembno, se ta del tekmovanja rešuje ekipno. Skupine so sestavljene iz bodisi 4 bodisi 5 dijakov iste narodnosti. V primeru ekip posamezne narodnosti, ki ne vsebujejo vsaj štirih članov, se tekmovalci takšnih skupin združijo in mednarodno sodelujejo.

IOAA 18

Letošnje poletjem astronomom ni pisano na kožo. Obilica padavin in številni oblačni dnevi prispevajo k majhnemu številu opazovalnih noči. Tako nestanovitno vreme ogroža izpeljavo zadnjega opazovalnega dela tekmovanja – opazovanja s teleskopi. Za tekmovalce so pripravljeni zrcalni teleskopi tipa Newton s premerom zrcala 20 cm in goriščno razdaljo 100 cm na ekvatorialni postavitvi EQ5. Čeprav je znanje opravljanja s teleskopom ključno za astronome, s takšnimi teleskopi naši tekmovalci čez oblake ne morejo videti. Zato bo v primeru slabega vremena ta del tekmovanja, tako kot prejšnje leto v Grčiji, na žalost odpadel.

IOAA 15

IOAA 15

Jutri, v soboto 9. avgusta, bova z Andrejem dobila s strani romunskih ocenjevalcev popravljene in ovrednotene naloge naših tekmovalcev. Nato imava na razpolago cel dan, da na morebitne nepravilnosti v ocenjevanju opozoriva ocenjevalce, da bodo naloge naših tekmovalcev korektno in pošteno ovrednotene. V nedeljo nas čaka še zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov in podelitev priznanj ter medalj najboljšim tekmovalcem osme mednarodne olimpijade iz znanja astronomije in astrofizike. V ponedeljek pa se ob 16ih po lokalnem času vračamo na Dunajsko letališče in nato v Slovenijo.

IOAA 15

Tekmovalcem želimo čim boljši zadnji tekmovalni dan in jasno noč!

TV

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.01.2021 12:42 CET
16.01.2021 11:42 UT
Sonce vzide 07:39 
zaide 16:45 
Luna vzide 09:57 
zaide 20:23 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost