Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Kako nahraniti svojo galaktično pošast

E-pošta natisni PDF

Onstran velikanskih prostranstev praznega, temnega vesolja, ki zre v nas z nočnega neba, ležijo telesa, ki so bolj eksotična, bolj orjaška in bolj strašna kot karkoli, kar bi si lahko zamislili na Zemlji — galaksije, ki se združujejo.

Kljub velikanskim oddaljenostim med objekti v vesolju je precej običajno, da dve galaksiji trčita in se združita v eno. Medtem ko se počasi približujeta ena drugi, se med sabo vlečeta in zavijata ter popolnoma spremenita obliko. Proces združevanja lahko sproži mrzlično rojevanje tisočev masivnih zvezd in kar je najbolj razburljivo od vsega: lahko prične pobesnelo hranjenje pošasti v srcih teh galaksij – supermasivnih črnih lukenj!

Črne luknje imajo tako močno gravitacijo, da njihovemu primežu ne more pobegniti niti svetloba. Črne luknje v središčih galaksij so veliko večje od tistih v drugih delih vesolja, zato jim pravimo “supermasivne črne luknje”.

Ko “jedo” (vlečejo vase) bližnji plin in prah, se spremenijo v najsvetlejše in najmočnejše objekte v vesolju. Toda, ali je to to, kar poganja motor supermasivnih črnih lukenj? Skupina japonskih astronomov je poskušala ugotoviti.

Proučili so vzorec 29 galaksij, ki se združujejo in odkrili, da je vsaka od njih gostila vsaj eno črno luknjo, ki je aktivno goltala okoliško snov.

Rezultati te skupine pa kažejo tudi, da nekatere supermasivne črne luknje v združujočih se galaksijah spijo. To nam pove, da mora biti nekaj posebnega in zaenkrat skrivnostnega glede pogojev v okolici supermasivne črne luknje, zaradi česar se supermasivna črna luknja prične hraniti ali pa ne.

Cool dejstvo

Supermasivne črne luknje imajo od en milijonkrat do nekaj milijardokrat večjo maso kot Sonce. “Normalna” črna luknja je veliko manjša in je od 3-krat do 100-krat bolj masivna kot Sonce.

pdf datoteka novice 

To je otroška verzija novice NAOJ.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
08.08.2020 13:11 CEST
08.08.2020 11:11 UT
Sonce vzide 05:53 
zaide 20:21 
Luna vzide 22:50 
zaide 10:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost