Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Bi kdo kaj popil?

E-pošta natisni PDF

Na Zemlji lahko najdemo življenje skorajda povsod, od polov do ekvatorja, od dna morij do vrhov gora in od suhih dolin do robov vulkanov. V zadnjih 3,7 milijardah let se je življenje na Zemlji prilagodilo skoraj vsaki vrsti okolja, ki si jo lahko zamislimo. A kaj je tako posebnega na Zemlji, da je tako zelo primerna za obstoj življenja? No, veliko stvari, toda številka ena je voda.

Na Zemlji še nismo našli organizma, ki za preživetje ne bi potreboval vode. Na primer, človeško telo je narejeno iz skoraj 60 odstotkov vode, brez nje pa lahko preživimo le nekaj dni. K sreči leži Zemlja na ravno pravšnji oddaljenosti od Sonca, da je na njej voda v tekoči obliki. Če bi bila Zemlja bližje Soncu, bi se oceani posušili. Če bi bili na tirnici bolj daleč od Sonca, pa bi oceani zamrznili.

Toda ali obstaja voda tudi na drugih svetovih? Znanstveniki so uporabili močno oko Nasinega vesoljskega teleskopa Hubble, da so našli vodo v atmosferah petih daljnih planetov! (Atmosfera je odeja plina, ki obdaja planet, podobno kot zrak, ki ga dihamo, obdaja nas na Zemlji.)

Ali to pomeni, da so ti planeti kot naš dom - Zemlja? Žal ne. Vseh pet planetov spada med tako imenovane 'vroče Jupitre'. Imajo nekaj stokrat več mase kot Zemlja, so zelo blizu svojim zvezdam in pokriti z vrtinčastim, ognjeno vročim plinom. To odkritje odpira vrata nadaljnim raziskavam o tem, koliko vode je prisotne v atmosferah planetov, ki so daleč vstran od planetov našega Osončja, zlasti tistih, ki so podobni Zemlji! 

Cool dejstvo

Zemljina atmosfera ni samo iz kisika. Večinoma je sestavljena iz plina z imenom dušik, vsebuje pa tudi nekaj vode. Če je temperatura v vašem kraju ravno pravšnja, lahko vidite vodo v zraku, ki se združuje v drobne kapljice megle ali celo pada z neba kot sneg.

 pdf datoteka novice 

To je otroška verzija novice vesoljskega teleskopa Hubble.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.09.2020 07:28 CEST
22.09.2020 05:28 UT
Sonce vzide 06:49 
zaide 18:59 
Luna vzide 12:58 
zaide 22:08 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost