Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Kozmični zmaj vdihuje novo življenje nočnemu nebu

E-pošta natisni PDF

Razdalje med zvezdami so tako ogromne, da jih ne moremo meriti v kilometrih, saj bi postale številke preveč velike. Na primer, našemu Soncu najbližja zvezda je kar 38.000.000.000.000 kilometrov daleč!

In to je najbližja zvezda. Obstajajo zvezde, ki so milijardokrat dlje kot je ta. Nihče ne želi pisati ali govoriti o številkah, ki imajo 20 števk v njih!

Zato za razdalje v vesolju uporabljamo drugačno količino: čas, ki ga za to, da prepotuje neko razdaljo, potrebuje svetloba. Ko svetloba potuje skozi prostor, se giblje vedno z enako hitrostjo, ki znaša skoraj 300.000 kilometrov na sekundo. Nič v znanem vesolju se ne more gibati hitreje od svetlobe.

Če bi vam nekako uspelo pretentati zakone fizike in potovati tako hitro kot svetloba, bi še vedno potrebovali 160.000 let, da bi dosegli objekt na tej fotografiji! Ta oblak je v eni od najbližjih sosed naše Galaksije, v bližnji galaksiji z imenom Veliki Magellanov oblak. Na tej novi sliki so barviti oblaki plina in prahu, ki imajo oznako NGC 2035 (na desni) in vzdevek meglica Zmajeva glava.

Barviti oblaki plina in prahu so polni vročih, novorojenih zvezd, ki povzročajo, da oblaki žarijo. V njih pa so tudi zvezde, ki umirajo v strašnih kratkotrajnih sojih slave, ko eksplodirajo kot supernove.

Ob pogledu na sliko je morda težko dojeti pravo velikost oblakov — razdalji, ki jo svetloba prepotuje v enem letu, pravimo svetlobno leto — in vsak oblak na sliki je velik nekaj sto svetlobnih let! Sam Veliki Magellanov oblak je še večji, a ko ga primerjamo z našo galaksijo je videti zelo skromen, saj meri le 14.000 svetlobnih let, kar je okrog desetkrat manj kot Galaksija!

Cool dejstvo

Če pogledate v zvezdnato nočno nebo, je najbolj oddaljen objekt, ki ga lahko vidite s prostimi očmi, Andromedina galaksija, ki je več kot dva in pol milijona svetlobnih let daleč! Pomislite, kako velika in svetla mora biti, da jo kljub temu, da je tako daleč, vidimo brez pomoči teleskopa!

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
08.08.2020 13:58 CEST
08.08.2020 11:58 UT
Sonce vzide 05:53 
zaide 20:21 
Luna vzide 22:50 
zaide 10:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost