Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Kdaj komet ni komet?

E-pošta natisni PDF

V povprečju vidimo s prostimi očmi na leto le en komet, kako jadra čez nebo. Če ste imeli srečo, da ste že sami kdaj videli kakega, se vam bo ta slika zdela zelo znana. A čeprav je videti kot komet, je to telo povsem zbegalo astronome, ko se je izkazalo, da ni komet ampak je pravzaprav nek preprost asteroid!

Asteroidi so kepe kamnim, ki so ostale po nastanku našega Osončja pred 4,6 milijardami let. Z Zemlje so videti kot majhne svetle pikice, ki se premikajo po nočnem nebu. Mnoge med njimi, tako kot ta na sliki, se nahajajo med Marsom in Jupitrom, v območju, ki mu pravimo asteroidni pas. Komete pa po drugi strani najdemo večinoma v zunanjih delih našega Osončja.

Občasno lahko kak komet zanese bližje k Soncu. Ko se to zgodi, nam pripravi fantastično predstavo! Kometi so namreč zgrajeni iz kamnin, prahu in ledu. Če zaidejo preblizu Soncu, zaradi njegove toplote izpari nekaj ledu. To ustvari fantastičen “rep”, ki ga lahko občudujemo, medtem ko komet počasi potuje čez nočno nebo.

Na tej sliki lahko vidimo rep, ki je podoben kometovemu repu. Toda asteroidi niso narejeni iz ledu, kako je torej tale potem dobil rep?

Ta asteroid se zelo hitro vrti, zato njegova gravitacija le stežka drži kamnito površino skupaj in nekateri koščki površine so začeli kar odletavati z nje! Šest repov podobnih kometovim, ki se raztezajo za asteroidom, so pravzaprav razpršen prah in kamniti delčki!

Cool dejstvo

Asteroid je doslej verjetno izgubil že 100 do 1000 ton snovi. To je okrog štirikrat toliko, kolikor tehta Kip svobode v New Yorku!

 pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice vesoljskega teleskopa Hubble in ESA.

   Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.10.2020 15:50 CEST
21.10.2020 13:50 UT
Sonce vzide 07:28 
zaide 18:05 
Luna vzide 13:05 
zaide 21:37 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost