Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Delimo pogled v vesolje

E-pošta natisni PDF

Nočno nebo je ogromno in napolnjeno z več milijardami nenavadnih in eksotičnih teles. 

Zaradi številčnosti je raziskovanje teh vesoljskih čudes mnogo prevelika naloga za enega samega človeka, zato morajo astronomi med sabo sodelovati. Da opazujejo in proučujejo najbolj oddaljena telesa v vesolju, potrebujejo veliko pametnih ljudi in nekaj izjemno močnih teleskopov.

Pogosto to pomeni, da mora več držav združiti ideje in denar za razvoj in izgradnjo visoko-tehnoloških instrumentov, nato pa si delijo čas, ko jih uporabljajo. Na ta način lahko skupaj izvedejo drzne projekte, kot so opazovanja, za katere je potrebno na stotine ur opazovanj celotnega nočnega neba. Ko zberejo rezultate svojih opazovanj, si ekipe astronomov delijo svoje ugotovitve preko spleta. Zahvaljujoč Virtualnemu observatoriju velikanska količina informacij, ki jih zberejo med astronomskimi opazovanji, ne propade — astronomi ali drugi ljudje s celega sveta lahko pridejo do teh podatkov preko spleta! In tako je neka skupina proučila vpliv okolja, v kakršnem se nahajajo galaksije, na velikost črnih lukenj v njihovih središčih.

Uporabili so Virtualni observatorij, da so prišli do podatkov o 10.000 središčih (imenovanih tudi ‘jedra’) aktivnih galaksij, znanih pod imenom ‘aktivna galaktična jedra’.

Z uporabo teh podatkov so astronomi ugotovili, da so “debelejše”, večje črne luknje ponavadi v galaksijah, ki so bolj tesno skupaj. Galaksije, ki so blizu ena drugi, imajo namreč večjo možnost, da se med sabo zaletijo, kar sproži nadaljno rast črne luknje. Poleg tega lahko črni luknji v središčih dveh galaksij, ki sta med sabo trčili, prideta tako blizu ena drugi, da se združita v eno samo, še večjo črno luknjo. 

Cool dejstvo

Tudi vi lahko prispevate k znanstvenim raziskavam! Projekti, kot je Galaxy Zoo, omogočajo otrokom, kot ste vi, da raziskujejo nešteta telesa na našem nočnem nebu, brez tega da bi morali imeti dostop do profesionalnega teleskopa. Poskusite katerega od teh cool projektov! Kdo ve, morda boste odkrili kaj "vesoljskega"!

 pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice NAOJ.

  Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
08.08.2020 14:33 CEST
08.08.2020 12:33 UT
Sonce vzide 05:53 
zaide 20:21 
Luna vzide 22:50 
zaide 10:33 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost