Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Poročila s šol


Srečko gre v vesolje še drugič

E-pošta natisni PDF

Po prvem spustu sonde Srečko v vesolje, o kateri si lahko preberete tukaj, se je skupina dijakov šolskega centra Srečka Kosovela v Sežani odločila, da pošlje še drugo sondo, saj je pri prvem poskusu GoPro kamera pred spustom zatajila. V manj kot mesecu dni, v petek 29. maja, so znova spustili balon v vesolje. Spodaj si lahko ogledate posnetke Zemlje z višine slabih tridesetih kilometrov, podrobno poročilo pa preberete na tej povezavi.

Več ...
 

Srečko je poletel v stratosfero (in se vrnil)

E-pošta natisni PDF

Srečko v vesolju je projekt, ki je bil namenjen izdelavi atmosferske sonde opremljene s helijevim balonom, padalom, različnimi senzorji in kamero za spremljanje letenja in spusta balona. Projekt so izvedli dijaki 2. in 3. letnikov gimnazije Srečka Kosovela v Sežani pod vodstvom mentorjev Uroša Borjančiča, Črta Gorupa in Damjana Šonca. Spust sonde se je zgodil v četrtek, 7. maja 2015, v Sežani. 

Več ...
 

Miselni vzorec o kometu ISON

E-pošta natisni PDF

2013-11-15 komet ISON mindmap-ŠC PETZanimive članke Slovenske astronomske revije Spika je možno uporabiti tudi za pouk v šoli! Lidija Babič, profesorica fizike na Srednji šoli za telekomunikacije v Ljubljani, nam je poslala posnetek table z miselnim vzorcem o kometu ISON, ki so ga naredili dijaki 3. letnika ŠC PET v Ljubljani ob branju Spikinih člankov! Sliko si lahko ogledate v naši Galeriji!

Imate zanimivo astronomsko slikoSte napisali zanimiv astronomski članek ali poročilo? Objavite jih na Portalu v vesolje (navodilo za slike, navodilo za članke)! 

Vabimo predvsem učitelje in profesorje, da nam posredujete svoje izkušnje pri poučevanju astronomije v šolah!

 

Ujemi krivuljo poti Sonca čez dan

E-pošta natisni PDF

 

Pomladi 2012 se je naša šola vključila v projekt SUNRISE PROJECT – VERNAL EQUIONOX 2012. K temu nas je spodbudil prispevek na Portalu v vesolje, kjer je predstavljena osnovna zamisel projekta: izdelati manjšo kamero obskuro in z njo posneti vzhod in zahod Sonca ob enakonočju 21. marca 2012. 

Več ...
 

Sanjska noč na Mali planini

E-pošta natisni PDF

Mlaj je tu, lepo vreme, ki nas vznemiri in vabi pod zvezdnato nebo. Začne se dogovarjanje, kam in kdaj. In tako smo se odločili (Rado, Nace in moja malenkost), da gremo na Malo planino (to je malo više od Kisovca). Na opazovališče smo prišli ob 20h in si poiskali primeren prostor za svoje časovne stroje sredi kravjih markacij in pasočih krav, ki so nežno pozvanjale.

Več ...
 


Stran 1 od 2

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
18.04.2019 14:45 CEST
18.04.2019 12:45 UT
Sonce vzide 06:11 
zaide 19:52 
Luna vzide 18:40 
zaide 06:05 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost