Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Črne luknje, izbruhi sevanja gama, črvine in gravitacijski valovi v Ljubljani

E-pošta natisni PDF

Univerza v Novi Gorici, DMFA Slovenije in Mednarodna astronomska zveza IAU vabijo astronomske pedagoge osnovnih in srednjih šol na javno predavanje, delavnico in razstavo na temo črnih lukenj. Dogodki za pedagoge bodo od 13. do 16. septembra v Ljubljani kot spremljevalna dejavnost 324. simpozija IAU na temo Novi mejniki v astrofiziki črnih lukenj. Vabljeni vsi učitelji, ki bi radi podrobneje spoznali najbolj eksotična vesoljska telesa, izpopolnili znanje astronomije in spoznali metode za prenos astronomskega znanja v šolske klopi.

Teme o črnih luknjah so med najbolj razburljivimi vprašanji sodobne astrofizike, zaradi svoje nenavadnosti pa zelo zanimajo mlade vedoželjneže, ki učiteljem pogosto postavljajo težka vprašanja. Na delavnicah bomo predstavili nekaj odgovorov, ki bodo marsikaterega pedagoga rešila zagat pri predstavljanju tako zapletenih tem v šoli.

Podrobni podatki o lokaciji, času in poteku javnih dejavnosti bodo objavljena konec avgusta.

Predprijave in dodatna pojasnila na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Andrej Guštin in prof. dr. Andreja Gomboc, v imenu organizacijskega odbora 324. simpozija IAU

 

Podrobnosti

Od 12. do 16. septembra 2016 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani mednarodni znanstveni simpozij »International Astronomical Union Symposium 324: New Frontiers in Black Hole Astrophysics«. Program simpozija, seznam vabljenih predavateljev, udeležencev, članov organizacijskih odborov in druge podrobnosti so dosegljivi na spletni strani simpozija.

International Astronomical Union - IAU je krovno združenje profesionalnih astronomov z vsega sveta. Med njegovimi člani smo tudi slovenski astronomi. Dejstvo, da nam je bila zaupana organizacija IAU simpozija, je posebna čast in priznanje znanstveno zelo uspešni astrofizikalni skupnosti na Univerzi v Novi Gorici in drugje v Sloveniji. To bo prvi IAU simpozij na ozemlju Slovenije.

Pričakujemo, da se bo simpozija udeležilo okoli sto uglednih raziskovalcev iz številnih držav, zato lahko rečemo, da bo šlo za največji profesionalni astronomski dogodek v Sloveniji doslej. Udeleženci bodo v obliki predavanj in plakatov predstavili rezultate najnovejših raziskav na različnih področjih astrofizike povezanih s črnimi luknjami: od aktivnih galaksij, plimskih raztrganj zvezd v bližini črnih lukenj in izbruhov sevanja gama do nedavne prve neposredne detekcije gravitacijskih valov z detektorji LIGO in možnosti uporabe črnih lukenj za testiranje temeljnih teorij fizike. Simpozij se bo zaključil s pogledom na prihajajoče eksperimente in opazovalne naprave, od katerih si v bližnji prihodnosti obetamo pomembna odkritja.

Po naših dosedanjih izkušnjah pri popularizaciji astronomije in delu z učitelji in učenci so teme simpozija zelo zanimive za širšo javnost in so hkrati del splošne izobrazbe vsakega astronoma in astronomskega pedagoga. Zato nameravamo poleg znanstvenega programa simpozija pripraviti tudi spremljajoči program, namenjen širši publiki, ki bo med drugim vseboval:

• razstavo o črnih luknjah, ki bo v tednu simpozija na ogled v Državnem zboru Republike Slovenije, in potujočo razstavo o črnih luknjah, ki bi po zaključku simpozija potovala po šolah, knjižnicah idr.;

• javno poljudno predavanje o črnih luknjah (predvidoma v torek, 13. 9. zvečer) in

• delavnico za učitelje ob zaključku simpozija (petek 16. 9. popoldan), na kateri bi učiteljem pokazali nekaj možnosti, kako učencem in dijakom v šoli predstaviti in razložiti črne luknje in pojave v njihovi bližini.

Na dogodke še posebej vabimo učitelje in učence vseh slovenskih šol ter predstavnike medijev.

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
25.05.2020 02:25 CEST
25.05.2020 00:25 UT
Sonce vzide 05:19 
zaide 20:39 
Luna vzide 07:15 
zaide 23:28 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost