Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Razglasitev zmagovalcev natečaja AstroVid(eo)

E-pošta natisni PDF

Septembra lani smo povabili osnovnošolce in srednješolce k sodelovanju na videonatečaju AstroVid(eo). Predstavili naj bi krajši videoposnetek s poučno in zanimivo vsebino, seveda astronomsko. V članku objavljamo zmagovalce natečaja.

Septembra lansko leto smo si pri Portalu v vesolje zamislili, da bi povabili osnovnošolce in srednješolce k pripravi poučnih in zanimivih videoposnetkov z astronomsko vsebino. Kljub letošnjem manjšem številu sodelujočih so prispeli posnetki, ki jih je ocenila tričlanska komisija, zanimivi, poučni in kvalitetni.

Komisija Portala v vesolje podeljuje sledeče nagrade:

  • za zmagovalni videoposnetek je nagrajen Domen Vaupotič (II. Gimnazija Maribor), ki je v videoposnetku "Precesija oz. zakaj se astronom ne strinja s horoskopom" predstavil in sovrstnikom primerno opisal pojem precesije. Prva nagrada je teleskop, ki ga podarja podjetje Lyra Optics.
  • med najboljše videoposnetke sta se uvrstila še dva, in sicer "Dimenzije v Osončju skozi učno pot v Strehovcih", ki ga je pripravila skupina dijakov Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom dr. Renata Lukača in Bojana Jandrašiča ter "Sončev mrk", pri katerem je sodelovala skupina učencev OŠ Hruševec Šentjur pod mentorstvom Marice Kamplet.

Vsi trije zgornji videoposnetki bodo nagrajeni na srečanju nagrajencev tekmovanj Društva matematikov, fizikov in astronomov Bistroumi 2015 v nedeljo, 24. maja v Ljubljani. Ker smo podaljšali termin za natečaj predvajanje videoposnetkov žal ne bo možno zaradi organizacijskih vidikov.

Komisija Portala v vesolje je sklenila, da prejmejo pohvalo sledeči videoposnetki:

  • "Ugriz Sonca"  katerega avtorja sta Niko Denša in Oliver Rogulja (OŠ Turnišče) pod mentorstvom Jožeta Gutmana, ki sta slikovno opisala marčevski dogodek delnega Sončevega mrka
  • videoposnetek "Delni Sončev mrk", ki so ga pripravili učenci izbirnega predmeta Sonce, Luna in Zemlja na OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani pod mentorstvom Polonce Štefanič in Jožeta Dolenca, kjer je ravno tako prikazano skupno opazovanje nedavnega astronomskega dogodka.

Vsi sodelujoči na natečaju - Domen Vaupotič, skupina dijakov Gimnazije Murska Sobota, skupina učencev OŠ Hruševec Šentjur, Niko Denša in Oliver Rogulja iz OŠ Turnišče ter učenci izbirnega predmeta Sonce, Luna in Zemlja na OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani - in njihovi mentorji so vabljeni na obisk observatorija Golovec. S posamičnimi skupinami/avtorji posnetkov se bomo domenili za termine ogledov observatorija Golovec, po katerem jih bodo vodili izkušeni astronomi in astronomke.

Videoposnetke bomo v tem tednu objavili na spletni strani Portala v vesolje. Upamo, da bodo spodbudili tudi ostale, tako posameznike kot razrede in šole, k sodelovanju in pripravi še drugih zanimivih in poučnih videovsebin.

Vsem sodelujočim iskrena hvala za odziv in znova čestitke za trud in opravljeno delo!

Dunja Fabjan, predsednica komisije
Drejc Kopač, član komisije
Maruša Žerjal, članica komisije

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
31.05.2020 11:49 CEST
31.05.2020 09:49 UT
Sonce vzide 05:15 
zaide 20:45 
Luna vzide 14:05 
zaide 02:37 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost