Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

3. 11. 2020: Astrodebata o oddaljenih galaksijah

E-pošta natisni PDF

V torek, 3. novembra bo imel Darko Donevski (postdoctoral research fellow, SISSA) astrodebato z naslovom Knocking on the Doors of Dusty Giants in the Distant Universe. Predavanje bo potekalo preko Zooma in se začne ob 14. uri. Predavanje bo v angleščini. Vljudno vabljeni!

Astrodebate organizira Astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Slika: Dvanajst galaksij (rdeče pike v povečanih okvirčkih) v oddaljeni jati z660D. Avtorstvo slike: NAOJ/Harikane et al.

Več ...
 

6. 11. 2020: Zanimivosti nočnega neba – center Nordung Vitanje

E-pošta natisni PDF

V petek, 6. novembra 2020 bomo od 17 h do 18 h na radio Ognjišče gostili direktorja Centra vesoljskih tehnologij – Nordung Vitanje g. dr. Dominika Kobolda. Pogovarjali se bomo, kako je pri šlo do ideje samega centra, s kom sodelujejo, kako so povezani s tujino. Predstavil nam bo tudi najnovejšo razstavo Kamen z Lune in ostale dogodke na Centru Nordung. Ob koncu oddaje bomo poslušalce vzpodbudili, da naj gredo zvečer ven na prosto [balkon, teraso, vrt, bližnji travnik itd.], saj je kmalu noč [okoli šestih zvečer] in naj pogledajo v nebo, da si lahko ogledajo planeta Jupiter in Saturn na zahodu in Mars na vzhodu in še kakšno ozvezdje naj si poiščejo. In tako se bodo lahko naužili lepote in za nekaj časa pozabili na težave, ki nas trenutno tarejo. Upajmo, da bo veliko jasnih noči...
Vse ljubitelje nočnega neba bomo povabili, da nam pošljejo svoje prispevke o opazovanjih in razmišljanja o svojih doživetjih, da bi tako popestrili oddajo.

Boris Kham
Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče.

 

Sklop predavanj ljubiteljskih astronomov: priložnosti za ljubiteljsko znanost pri meritvah okultacij

E-pošta natisni PDF

Ste že kdaj želeli resnično prispevati k astronomiji? Pridite in se naučite, kako lahko pomagate izmeriti velikosti in oblike asteroidov in transneptunskih objektov, odkriti njihove satelite in obroče ter odkriti in karakterizirati tesne dvojne zvezde s snemanjem okultacij z amatersko opremo kar z Zemlje. 

Vabljeni k poslušanju predavanja v ciklu Awesome Amateur Astronomy, ki ga bo imel Ted Blank, član IOTA (International Occultation Timing Association). Predavanje bo v živo v nedeljo, 1. novembra ob 6.30 po našem času (11:00 Indian Standard Time). Nanj se lahko vpišete preko spletne povezave http://bit.ly/mvisa-aa, bo pa kasneje tudi na razpolago na YouTube kanalu IUCAA SciPop.

 

Več ...
 

Velik uspeh dijakov na 1. spletni mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike

E-pošta natisni PDF

Na prvi spletni Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike GeCAA, ki letos zaradi pandemije nadomešča redno Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike (MOAA), je pod okriljem Društva matematikov fizikov in astronomov Slovenije tekmovala tudi slovenska ekipa.

Člani ekipe, dijaki in dijakinja, so poželi izjemen uspeh. Domen Lisjak je osvojil srebrno medaljo, Vid Kavčič, Urša Mati Djuraki in Urban Razpotnik (vsi Gimnazija Bežigrad) bron, Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj) pa pohvalo.

Na GeCAA, ki so jo organizirali estonski astronomi, je sodelovalo več kot 300 dijakov in dijakinj iz 40 držav. Spletna stran tekmovanja: https://gecaa.ee/

Vir: DMFA

 

Kraljestvo umetnih satelitov

E-pošta natisni PDF

Umetni sateliti so postali del našega vsakdana. Brez navigacijskih sistemov bi bili povsem izgubljeni, medtem ko bi komunikacija z oddaljenim delom sveta potekala izjemno počasi. Natančna napoved vremena in razumevanje klimatskih sprememb sta odvisni od meteoroloških satelitov. In nato so tu še znanstveni sateliti, ki nam razkrivajo lastnosti vesolja. Ste se kdaj vprašali, kje se vsi ti sateliti nahajajo? Kako se gibljejo? Odgovore najdete v tem članku.

Več ...
 

Space scoop: Na pomoč! V naši skupini je pošast!

E-pošta natisni PDF

Predstavljajte si, da ste ujeti v ogromni pajčevini, ki je veliko večja od naše Galaksije. Še bolj srhljivo je, če se v središču te pajčevine skriva črna luknja. To je kruta realnost, s katero se spopadajo članice novo odkrite skupine galaksij!

Več preberite v novi Space scoop novici za otroke!

Več ...
 


Stran 7 od 299
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
16.04.2021 17:29 CEST
16.04.2021 15:29 UT
Sonce vzide 06:14 
zaide 19:51 
Luna vzide 08:25 
zaide ne zaide 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost