Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

31.3.-6.4.2017: Šolanje otrok iz Slovenije v Zvezdnem mestu pri Moskvi

E-pošta natisni PDF

Center za usposabljanje kozmonavtov CPK “Jurija A. Gagarina” in agencija “Prosto kosmos” (Enostavno vesolje) bosta,  od 31. marca do 6. aprila, organizirala novo kozmonavtsko šolanje za šolarje iz Slovenije. Skupino bo vodil poznavalec in popularizator kozmonavtike, publicist in novinar Vojko Kogej.

Več o obisku in prijavi lahko preberete tukaj in tukaj.

 

14. - 20. 8. 2017: Astronomski tabor SMART 2017

E-pošta natisni PDF

SMART - mladinski astronomski tabor je namenjen vsem ljubiteljem astronomije, raziskovanja in druženja. Pridružite se nam in preživite nepozaben teden med zvezdami!
Dobrodošli vsi, tako popolni začetniki kot izkušeni opazovalci.

SE VIDIMO NA SMART-u 2017!

več o taboru: http://adl.si/smart/o-taboru/

 

10.3.2017: Astronomski večer v planetariju Ljubljana: Teleskop - naše oči in ušesa v vesolje

E-pošta natisni PDF

Ta petek ob 19h vabljeni na poljudno predavanje o nepogrešljivem pripomočku za opazovanje nočnega neba. Nekaj besed bomo namenili zgodovini in razvoju teleskopov, pogovorili se bomo o razlikah med zemeljskimi in vesoljskimi teleskopi, optičnimi in radijskimi, o možnostih obiska največjih zemeljskih teleskopov in še mnogo več. Predaval bo Bojan Ambrožič, mag. inž. geol., ljubiteljski astronom.

Več ...
 

ESOcast 96: Ultrahladna pritlikavka in sedem planetov

E-pošta natisni PDF

Astronomi so odkrili sistem sedmih Zemlji podobnih planetov, ki je od nas oddaljen le 40 svetlobnih let. Planete so odkrili ob prehodih pred matično zvezdo, ultrahladno pritlikavko poimenovano TRAPPIST-1, za opazovanja pa so uporabili zemeljske in vesoljske teleskope, vključno z Esojevim Zelo velikim teleskopom. Trije od planetov ležijo v tako imenovanem "območju preživetja" in bi lahko imeli oceane vode na svojem površju, kar poveča možnost, da bi v tem sistemu bilo prisotno življenje. Sistem je edinstven med doslej znanimi, saj vsebuje doslej največje število planetov Zemljine velikosti in največje število svetov, ki bi lahko na svojem površju imeli vodo v tekočem stanju. Tokratni ESOcast opisuje odkritja in prikaže njihov pomen. 

Videoposnetek sestavlja umetniški prikaz planetarnega sistema, ki je bil narejen z upoštevanjem izmerjenih fizikalnih parametrov za planete in zvezdo ter z uporabo podatkovnih baz vesoljskih objektov.

Več ...
 

3.3.2017: Astronomski večeri v Planetariju Ljubljana: Trappist-1 - naš novi dom?

E-pošta natisni PDF

Ta počitniški petek ob 19h vabljeni na poljudno predavanje o najnovejšem odkritju skupine sedmih Zemlji podobnih planetov okoli bližnje zvezde. Vse o planetih izven našega Osončja in morebitnem življenju tam zunaj.

V Planetariju Ljubljana (Ploščad Ajdovščina, Ljubljana) pričenjamo z dvomesečnim ciklom poljudnih predavanj o vesolju. Tokrat smo za vas pripravili 8 zanimivih večerov pod našo kupolo.

Več ...
 

Podkast Strašno hudi o strašno hudem vesoljskem potovanju

E-pošta natisni PDF

Klara Škrinjar in Maja Čakarić, urednici podkasta Strašno hudi, si nista mogli predstavljati, še manj pa pojasniti, kako je videti padec v črno luknjo, zato sta v tretjem podkastu na potovanje po strašno hudem in včasih hudo strašnem vesolju povabili strašno hudo slovensko astrofizičarko Andrejo Gomboc, ki se ji je je pridružil njen kolega in sourednik Portala v vesolje Andrej Guštin. Preberite in poslušajte na tej povezavi! 

Strašno hudi je ime novega avdio podkasta, ki nastaja pod okriljem Delo.si. V njem vsako drugo sredo predstavljajo strašno hude posameznike. Takšne, ki ustvarjajo presežke. In navdihe. In strašno hude zgodbe. Na podkaste se lahko naročite neposredno na itunesih ali pa si bližnjico do njih uredite v kateri od aplikacij za mobilne telefone. (Foto: Jure Eržen/Delo)

 


Stran 7 od 239
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni sij
aurora_borealis
Južni sij
aurora_australis
Sončni veter
Sončni veter

Vreme
Vreme
Efemeride
29.04.2017 13:20 CEST
29.04.2017 11:20 UT
Sonce vzide 05:52 
zaide 20:08 
Luna vzide 08:24 
zaide 23:42 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost