Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ali obstaja življenje v Venerinih oblakih?

E-pošta natisni PDF

Opazovanja s teleskopoma James Clerk Maxwell Telescope na Havajih in ALMA (Veliki milimetrski /submilimetrski niz teleskopov v Atacami) v Čilu so potrdila, da naj bi v Venerinih oblakih obstajala molekula fosfin, biološki podpis prisotnosti življenja (v osnovni obliki).

Fosfin (ali fosforjev hidrid, PH3) je brezbarven, vnetljiv plin. Proizvedejo ga lahko živa bitja (mikrobi) ali pa nastane v območjih z ekstremnimi temperaturami, kot so notranji predeli atmosfere Jupitra in Saturna ter zvezde. Zaradi reakcij s kisikom in vodikom ter ultravijoličnega sevanja pričakujemo, da se količina fosfina s časom manjša, razen v primeru, da obstaja nek vir, ki proizvaja fosfin. Zato predstavlja prisotnost fosfina neke vrste podpis (angl. biosignature) prisotnosti življenja na eksoplanetih.

Na sliki: umetniški prikaz fosfina v Venerini atmosferi (avtorstvo: ESO / M. Kornmesser / L. Calçada & NASA / JPL / Caltech, CC BY 4.0)

Več ...
 

Space scoop: Manjkajoča sestavina

E-pošta natisni PDF

V vesolju se skriva cel kup neodgovorjenih vprašanj. Eno izmed največjih vprašanj, na katerega skušajo astronomo odgovoriti, je: “iz česa je sestavljeno vesolje?”. Zdaj že vemo, da je vesolje polno temne snovi, a te čudne sestavine vesolja še vedno ne popolnoma razumemo…

Več o našem (ne)razumevanju temne snovi najdete v novi Space scoop novici za otroke!

Več ...
 

22. 09. 2020: Dan odprtih vrat Astronomskega observatorija

E-pošta natisni PDF

V okviru prireditev Evropska noč raziskovalcev - "Humanistika, to si ti!" vabi Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko na

Dan odprtih vrat ob jesenskem enakonočju

ki bo v torek 22. septembra 2020 od 19. ure dalje potekal virtualno.

Program sestavlja več krajših prispevkov sodelavcev in aktivnih znastvenikov na področju astronomije, ki vas bodo popeljali po observatoriju in izvedli opazovanje s teleskopom na daljavo. Število udeležencev ni omejeno.

Prireditev bo snemana in bo potekala preko aplikacije Zoom. Z naročilom na prejemanje obvestil za ta dogodek prejmete po elektronski pošti povezavo za vstop.

 

Več ...
 

Podkast "Opravičujemo se za vse nevšečnosti"

E-pošta natisni PDF

opravicujemo.se"Opravičujemo se za vse nevšečnosti" je podkast o knjigi Štoparski vodnik po Galaksiji, edini torej, ki ga lahko poslušate brez panike. Vsaka epizoda je namenjena enemu od poglavij knjige, ki ga skupaj komentirajo ustvarjalci podkasta Aljo, Peli & Zi. Na podkast se lahko naročite preko vaše priljubljene podkast aplikacije, več pa na www.opravicujemo.se in v spodnjem opisu:

Opravičujemo se za vse nevšečnosti je podkast o knjigi Štoparski vodnik po Galaksiji, ki so jo, preden je Douglas Adams o njej napisali radijsko igro, knjigo (oz. 5 knjig), TV serijo, poznali le redki prebivalci tega nepomembnega modro-zelenega planeta.Z brisačo bo poslušanje lažje.Če bi radi podkast podprli, se nanj naročili ali ga ocenili, vabljeni na hvalazavseribe.si! Hvala!
 

Space scoop: Nagnjeno čudo

E-pošta natisni PDF

Predstavljajte si gromozanski krožnik, ki bi bil tako velik, da bi se raztezal čez celotno Osončje. Ker je naše Osončje zelo ravno, bi se skoraj vsi planeti Osončja tega krožnika dotikali. Veliko osončij v vesolju je podobno ravnih, a ne vsa; nekateri planeti v drugih osončjih se gibljejo po med seboj nagnjenih tirnicah.

Več si preberite v novi Space scoop novici za otroke!

Več ...
 

3. 9. 2020: Slovenska satelita v vesolje

E-pošta natisni PDF

Izstrelitev rakete Vega, na kateri sta poletela tudi slovenska satelita NemoHD in Trisat, je bila uspešna. Satelita sta poletela v četrtek, 3. septembra zjutraj (let VV16 ste lahko spremljali na Youtube kanalu Arianespace in ESA Web Tv). Raketo vesoljskega podjetja Arianespace, ki bo ponesla v orbito 53 satelitov, so iz izstrelišča v Francoski Gvajani nameravali izstreliti septembra lani. Toda izstrelitev rakete Vega je spodletela julija in so se zato pri Evropski vesoljski agenciji odločili za daljši premor. Marca letos je načrtovano izstrelitev preprečila pandemija covida-19, kasneje pa je na preložitev vplivale neugodne vremenske razmere.

Več ...
 


Stran 4 od 295
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.11.2020 21:57 CET
26.11.2020 20:57 UT
Sonce vzide 07:18 
zaide 16:21 
Luna vzide 14:51 
zaide 03:01 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost