Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

03.06.2011: Zanimivosti nočnega neba, junij 2011

E-pošta natisni PDF

V petek 3. junija 2011 od 17h do 18h bo na radio Ognjišče oddaja Zanimivosti nočnega neba. Najprej bomo poslušalce povabili k opazovanju popolnega Luninega mrka 15. junija. Nato pa bomo spregovorili o Georges Lemaitre-u, ki je pred 80 leti prvi prišel na dan z idejo prapoka. Malo bomo razložili prapok in temno snov. Ob koncu bomo opozorili na značilna ozvezdja v juniju in zaželeli vsem lepo vreme za opazovanje Luninega mrka.

Boris Kham

 

02.06.2011: Sprehod skozi vesolje na FMF

E-pošta natisni PDF

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani vabita na deveto predavanje v ciklu poljudnih astronomskih predavanj Sprehod skozi vesolje. V četrtek, 2. junija 2011 ob 19:00 bo o kozmologiji predaval Vid Iršič. Predavanje bo na Fakulteti za matematiko in fiziko v Peterlinovem paviljonu na Jadranski ulici 26 v Ljubljani (nasproti fakultete). Vstop je prost.

Po predavanju bo v primeru jasnega vremena Ustvarjalno astronomsko društvo okrog 22. ure organiziralo Dan odprtih vrat na observatoriju Zaplana. Vljudno vabljeni!

Več ...
 

Vesolje od blizu in daleč

E-pošta natisni PDF

grb_artPretekli teden je postregel z nekaj zanimivimi objavami iz astronomske znanstvene sfere. Od odkritja do sedaj najbolj oddaljenega izbruha sevanja gama ter novega planeta izven našega Osončja do novih dokazov o večji količini vode na Luni. V tem prispevku si bomo na kratko pogledali, zakaj so našteti rezultati zanimivi.

Več ...
 

Edwin Hubble: preko meja naše Galaksije

E-pošta natisni PDF

Hubble

Pisalo se je leto 1923, ko je Edwin Hubble več mesecev opazoval 'spiralno meglico' Andromedo z namenom, da izmeri razdaljo do tega objekta. Ugotovitev, da se Andromeda nahaja daleč zunaj naše Galaksije, je postavila nove temlje razumevanja vesolja. V spomin na ta prelomni trenutek je bil eksperiment nedavno ponovljen, tokrat s slavnim vesoljskim teleskopom, ki nosi ime še bolj slavnega astronoma.

 

 

Več ...
 

31.05.2011 - Astrodebata

E-pošta natisni PDF

Logo.ADLooking for the missing baryons in the local Universe

Luca Zappacosta (INAF - Astronomical Observatory of Rome, Italy) nam bo predaval o intergalaktični snovi v torek, 31. 5. 2011, ob 14h v predavalnici F5, FMF, Jadranska 19, Ljubljana. Vabljeni!

Prejšnja predavanja so na razpolago na spletni strani Astrodebate

Več ...
 

Planeti, ki se potepajo po Galaksiji

E-pošta natisni PDF

wandererNedavno je astronomsko (in ostalo) javnost pretresel zanimiv rezultat večletnega opazovanja naše Galaksije: po medzvezdnem prostoru naj bi prosto potovalo na milijarde planetov, katerim je uspelo pobegniti gravitacijskemu privlaku matične zvezde. Nekatere ocene napovedujejo, da je teh planetov približno dvakrat več kot je v Galaksiji zvezd!

 

Več ...
 


Stran 259 od 276
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.09.2019 12:46 CEST
22.09.2019 10:46 UT
Sonce vzide 06:48 
zaide 19:00 
Luna vzide 23:56 
zaide 14:58 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost