Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 02.11.2011: Galaktični duo uživa svoj trenutek pod žarometi

E-pošta natisni PDF

Par galaksij je dobil pozornost astronomov, ko se je znašel dobesedno pod žarometi. Galaksiji je osvetlila svetloba ena od najmočnejših eksplozij v vesolju: izbruh sevanja gama.

 

Več ...
 

04.11.2011: Zanimivosti nočnega neba, november 2011

E-pošta natisni PDF

V petek, 4. novembra 2011, bo od 17h do 18h  oddaja Zanimivosti nočnega neba na valovih radia Ognjišče. V oddaji se bomo pogovarjali z navdušenim astronomom amaterjem, ki sam gradi teleskope, Urošom Steletom iz Tunjic pri Kamniku. Uroš je izbrusil ogledalo s premerom 71 cm in sam zgradil konstrukcijo za dobson montažo ter tako naredil največji teleskop v Sloveniji. Teleskop smo lahko občudovali septembra na Kisovcu, ko je bilo Spikino srečanje astronomov. V oddaji bomo še nekaj malega spregovorili o novembrskem nebu. Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia.

Prisluhnite!

Boris Kham

 

Space Scoop 27.10.2011: Ko je moštvo planetov izgubilo igralca

E-pošta natisni PDF

Kaj je planet? To je slišati kot vprašanje, ki ima preprost odgovor, a pred nekaj leti je astronomom povzročalo pravi glavobol! Ko so končno našli odgovor, je ta imel veliko posledico: število planetov v našem osončju se je z devet zmanjšalo na osem!

Več ...
 

Ko pritlikavec zakrije zvezdo

E-pošta natisni PDF

erisArtistKonec preteklega leta se je pritlikavi planet Eris znašel med nami in oddaljeno zvezdo. Dogodek je opazovala skupina astronomov ter nedavno objavila rezultate analize pridobljenih podatkov. S precejšnjo natančnostjo so uspeli izmeriti premer planeta, med drugim pa so ugotovili tudi to, da je pritlikavi planet najverjetneje prekrit s tanko plastjo ledu.


Več ...
 

Vode več kot dovolj

E-pošta natisni PDF

herschel1

Opazovanja satelita Herschel so v prašnem disku okoli mlade zvezde razkrila veliko količino hladnih molekul vode. Odkritje kaže na možnost, da so z vodo prekriti, Zemlji podobni planeti v vesolju precej pogost pojav.

 

Več ...
 

Satelit ROSAT padel na Zemljo

E-pošta natisni PDF

ROSAT.missionNemški satelit ROSAT, ki je od leta 1990 opazoval rentgensko svetlobo iz vesolja, se je dokončno vrnil na Zemljo. Predvideni prihod, ki je bil najprej napovedan med 21. in 23. oktobrom, se je zgodil v nedeljo zjutraj med 3:45 in 4.15 uro. Kje so deli satelita, ki je bil težak približno toliko kot večji avtomobil, trčili ob tla (ali padli v ocean) še ni znano. Znano pa je, da so opazovanja z ROSAT-om predstavljala mejnik v visokoenergijski rentgenski astronomiji.

Več ...
 


Stran 259 od 295
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
26.11.2020 22:24 CET
26.11.2020 21:24 UT
Sonce vzide 07:18 
zaide 16:21 
Luna vzide 14:51 
zaide 03:01 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost