Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop tabor '11: Dan 1: Veliko odkritje na majhnem vesoljskem kamnu

E-pošta natisni PDF

Znanstveniki, ki delajo z vesoljsko sondo Dawn (Zora), so prišli do pomembnega in vznemirljivega odkritja: eno od najvišjih gora v Osončju so našli na asteroidu!

Več ...
 

Space Scoop tabor 2011: Hud teden planetov!

E-pošta natisni PDF

Prihajajoči teden bo poseben, saj boste v njem lahko spremljali dogajanje v Franciji, kjer se bodo srečali astronomi in razpravljali o najnovejših odkritjih o našem in drugih osončjih.

 

Več ...
 

Prelet nad polarnim sijem

E-pošta natisni PDF

11.09.30.time-lapse.video.aurorae.cropPred kratkim smo na Astronomski sliki dneva zasledili video animacijo posnetkov preleta Mednarodne vesoljske postaje nad Zemljo. Video z naslovom "Kako se počutite ob preletu Zemlje?" je bil navdih za nov, poseben prikaz polarnega sija, kot ga vidijo le iz Vesoljske postaje. Avtor s psevdonimom isoeph je za video uporabil prosto dostopne posnetke iz strani The Gateway to Astronaut Photography of Earth. Osupljiv rezultat si lahko ogledate na spodnji video animaciji.

Več ...
 

Space Scoop 29.09.2011: Teleskopa, ki pripovedujeta različni zgodbi

E-pošta natisni PDF

Da lahko vidijo vesolje v celoti, morajo biti astronomi ustvarjalni. Več slik, ki so jih posneli različni teleskopi, sestavijo v eno barvno sliko. Primer je ta čudovita nova slika oblaka v katerem nastajajo nove zvezde.  Vesoljski teleskop Chandra je posnel le škrlatne predele. Drugi vesoljski teleskop, imenovan Spitzer, pa je videl isti oblak nekoliko drugače – vse tisto na sliki, kar ni škrlatno!

Več ...
 

30.09.2011: 1. slovenski astrofotografski tabor

E-pošta natisni PDF

Stare_M31_Andromeda_Galaxy_LRŽe dolgo sanjate, da bi tak posnetek tudi sami znali ujeti skozi teleskop? Sedaj imate priložnost, saj potekajo vpisi na 1. slovenski astrofotografski tabor. Srečanje, ki ga organizirata Ustvarjalno Astronomsko društvo in društvo Temno Nebo Slovenije, je namenjeno ljubiteljem astronomije med 16 in 80 letom starosti, odvijalo pa se bo od petka, 30.9. do nedelje, 2.10 v Črnem Vrhu nad Cerknim.

Več ...
 

Oktobrski Drakonidi bodo navdušili, če jih boste lahko videli

E-pošta natisni PDF

Leonid (foto: John Hetzler)V oktobru prihajajoč meteorski roj Drakonidov bo impresiven, vendar možnosti za to, da bi ga videli v vsem sijaju, ne bodo ravno najboljše. Na kratko: 8. oktobra bo skozi Zemljino atmosfero letelo do 1000 meteorjev na uro, sodeč po nedavni raziskavi. Vrhunec bo roj doživel med 19. in 20. uro (med 17. in 19. po GMT).

Več ...
 


Stran 258 od 289
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
07.07.2020 20:48 CEST
07.07.2020 18:48 UT
Sonce vzide 05:19 
zaide 20:54 
Luna vzide 22:51 
zaide 07:21 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost