Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Astronomske delavnice za učitelje

E-pošta natisni PDF

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije vabi na delavnice Astronomija v šoli – kaj pa sedaj?

Delavnice so namenjene učiteljem astronomskih predmetov v osnovni šoli, mentorjem astronomskih krožkov v osnovni in srednji šoli, mentorjem tekmovalcev iz znanja astronomije in tudi tistim, ki bi astronomijo v pedagoško dejavnost na svoji šoli radi šele vpeljali. Več v pdf dokumentu.

 

Zvezda, ki ne bi smela obstajati

E-pošta natisni PDF

Skupina evropskih astronomov je z ESO-vim Zelo velikim teleskopom (Very Large Telescope - VLT) izsledila zvezdo v naši galaksiji, za katero so mnogi menili, da ni mogoča. Odkrili so,da je ta zvezda sestavljena skoraj v celoti iz vodika in helija ter ima izjemno majhno količino drugih kemijskih elementov.  Ta nenavadna sestava jo postavlja v "prepovedano območje" splošno sprejete teorije nastanka zvezd, kar pomeni, da sploh ne bi smela nastati. 

Več ...
 

Barve v NGC 2100

E-pošta natisni PDF

Teleskop novih tehnologij (New Technology Telescope - NTT) Evropskega južnega observatorija ESO je posnel čudovito sliko razsute zvezdne kopice NGC 2100. Ta svetla zvezdna kopica je stara okrog 15 milijonov let in se nahaja v Velikem Magellanovem oblaku, ki je naša bližnja, satelitska galaksija. Kopico obdaja žareč plin iz bližnje meglice Tarantela. Opazovalni astronomi pogosto spregledajo kopico NGC 2100, saj leži v bližini impresivne meglice Tarantela in super zvezdne kopice RMC 136. Žareč plin iz meglice Tarantela poskuša na tej sliki celo ukrasti našo pozornost — svetle barve na sliki so pravzaprav obrobje te meglice.

Več ...
 

Space Scoop 07.09.2011: Rdeči proti modrim

E-pošta natisni PDF

Vesolje je barvit kraj! Poglejte na primer, tole novo fotografijo svetle zvezdne kopice, ki jo obdajajo modri in rdeči oblaki plina.

Več ...
 

Merjenje geografske širine z opazovanjem časa zahajanja Sonca

E-pošta natisni PDF

V šolskem letu 2006/07 je Teo Močnik, takrat dijak II. gimnazije Maribor, sedaj pa študent astronomske smeri na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, pod mentorstvom Gorazda Žiberne izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Merjenje geografske širine z opazovanjem časa zahajanja Sonca. V njej je predstavil povezavo med časom zahajanja Sonca in geografsko širino opazovališča. Na državnem srečanju mladih raziskovalcev je z nalogo osvojil prvo mesto in zlato priznanje.

 

Venerina osebna izkaznica

E-pošta natisni PDF

V šolskem letu 2007/08 je Teo Močnik, takrat dijak II. gimnazije Maribor, sedaj pa študent astronomske smeri na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, pod mentorstvom Gorazda Žiberne izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Venerina osebna izkaznica. V njej je s pomočjo lastnih meritev določil srednjo oddaljenost Venere od Sonca, njen obhodni čas, premer in naklon tira. Na državnem srečanju mladih raziskovalcev je z nalogo osvojil prvo mesto in zlato priznanje.

 


Stran 255 od 281
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
18.02.2020 13:02 CET
18.02.2020 12:02 UT
Sonce vzide 07:01 
zaide 17:31 
Luna vzide 03:35 
zaide 12:28 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost