Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Astronomska fotografija leta po izboru National Geographic

E-pošta natisni PDF

Revija National Geographic je razglasila zmagovalca tekmovanja za astronomskega fotografa leta 2011. Damien Peach iz Velike Britanije je na karibskem otoku Barbados posnel zmagovalno fotografijo Jupitra, na kateri sta poleg čudovitih pasov oblakov na planetu vidni tudi dve njegovi luni: Ganimed (zgoraj desno) in Io.

Več na straneh National Geographic.

 

Herschel razkriva, kako je nastala večina zvezd v vesolju

E-pošta natisni PDF

Herschel_GOODS-N_200sqAli galaksije oblikujejo svoje zvezde v divjih in razburkanih medsebojnih trkih ali prek enakomernih in blagih procesov? Astronomi so ob pregledu na tisoče galaksij prek zadnjih 11 milijard let kozmične zgodovine z vesoljskim observatorijem Herschel Evropske vesoljske agencije prvič lahko odgovorili na to večno vprašanje. V nasprotju s prepričanjem, ki je veljalo prej, novi podatki razkrivajo, da se je večina zvezd, ki je kdajkoli nastala v vesolju, izoblikovala na miren način.

Več ...
 

Srečanje kolaboracije RAVE

E-pošta natisni PDF

IMG_2598Junija letos sta se slovenska astronoma Tomaž Zwitter in Gal Matijevič s Fakultete za matematiko in fiziko udeležila srečanja kolaboracije RAVE, ki je potekalo v Coonabarabranu v Avstraliji.

Več ...
 

Space Scoop 13.09.2011: Totalno nenavadni eksoplaneti!

E-pošta natisni PDF

Nekateri kraji na Zemlji so skrajno nenavadni: severni in južni pol s zelo nizkimi temperaturami, globine morja, ki jih ne doseže Sončeva svetloba in notranjost ognjeno vročih vulkanov. A nobeno od teh območij nima niti približno tako ostrih podnebnih razmer kot so na nekaterih drugih planetih v vesolju.

Več ...
 

Space Scoop 12.09.2011: Iskanje novih svetov

E-pošta natisni PDF

Naše osončje vsebuje čudovito mešanico planetov: majhne in skalnate svetove, kot sta Zemlja in Mars, v notranjem delu in plinaste velikane, kot sta Jupiter in Saturn, bolj daleč vstran od Sonca. Astronomi si želijo izvedeti, ali so tudi druga osončja v vesolju podobna našemu. 

Več ...
 

Eden od satelitov Galileo bo poimenovan po slovenskem otroku

E-pošta natisni PDF

Od 1. septembra do 15. novembra 2011 lahko otroci iz Evropske unije, tudi iz Slovenije, sodelujejo v likovnem natečaju za poimenovanje satelitov evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo.

Natečaj je odprt za otroke, ki živijo v EU in so stari od 9 do 11 let. Ti otroci so bili rojeni leta 2000, 2001 ali 2002, kar so tudi leta, v katerih se je začel izvajati program Galileo. Sodelujejo tako, da narišejo sliko v zvezi z vesoljem in vesoljskimi plovili, jo poskenirajo ali fotografirajo z digitalnim fotoaparatom ter jo naložijo na spletno stran natečaja: http://www.galileocontest.eu/sl/competition.

Več ...
 


Stran 254 od 281
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
18.02.2020 14:53 CET
18.02.2020 13:53 UT
Sonce vzide 07:01 
zaide 17:31 
Luna vzide 03:35 
zaide 12:28 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost