Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Božični komet Lovejoy na Paranalu

E-pošta natisni PDF

Pred kratkim odkriti komet Lovejoy krasi čudovite fotografije in videoposnetek, ki so ga naredili na observatoriju Paranal v Čilu. Komet je obdaril južno nebo, potem ko je preživel bližnje srečanje s Soncem.

Ob tej priložnosti vam ekipa Portala v vesolje vošči vesele praznike in srečno novo leto, polno zanimivih astronomskih dogodkov!

Dim lights

Več ...
 

Rezultati državnega tekmovanja v znanju astronomije

E-pošta natisni PDF

Znani so uradni rezultati 3. državnega tekmovanja v znanju astronomije, ki ga organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Iskreno čestitamo vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem, še posebej pa seveda tistim, ki so osvojili nagrade in prejeli zlata Dominkova priznanja!

Zahvaljujemo se vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem in jih vabimo k sodelovanju še naprej. V prihajajočem letu želimo vsem veliko veselja pri odkrivanju vesolja!

Več ...
 

Space Scoop 20.12.2011: Zvezda s počasnim utripom

E-pošta natisni PDF

Ko zvezde ostanejo brez goriva, se pričnejo dogajati čudne stvari. Do tega pride zato, ker gorivo ne samo da proizvaja svetlobo in toploto – potrebno je tudi za to, da se zvezde ne skrčijo same vase! To težavo je svetla bela zvezda na desni strani te nove vesoljske fotografije že srečala.

Več ...
 

Space Scoop 20.12.2011: Cifra ali mož?

E-pošta natisni PDF

Nič čudnega ni, da je galaksija na tej fotografiji dobila vzdevek Srebrni kovanec – videti je kot velikanski kovanec, obrnjen na stran, ki bo zdaj zdaj padel in odločil ali bo cifra ali mož! 'Kovanec' je zelo bleščeč, saj je to ena od najsvetlejših galaksij na nočnem nebu.

Več ...
 

Dva obraza istega izbruha sevanja gama

E-pošta natisni PDF

christmas_burstLansko leto za Božič je mnoge znanstvenike in astronome presenetila novica o detekciji izbruha sevanja gama, ki je bil izredno nenavaden in neobičajen. Letos decembra je revija Nature objavila dva članka, v katerih avtorji vsak s svojim teoretičnim modelom interpretirajo ta "Božični izbruh". Sodeč po enem od člankov je eksplozijo povzročila supernova, od nas oddaljena milijarde svetlobnih let, medtem ko v drugem zagovarjajo, da je izbruh posledica trka med kometom in nevtronsko zvezdo v naši galaksiji.

Več ...
 


Stran 253 od 298
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
02.03.2021 03:48 CET
02.03.2021 02:48 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 17:50 
Luna vzide 21:51 
zaide 08:27 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost