Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

"Slovenski" satelit Galileo bo imenovan Tara

E-pošta natisni PDF

Znani so rezultati likovnega natečaja za poimenovanje satelitov evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo. V Sloveniji je zmagala Tara Keber, učenka osnovne šole Kašelj. Tako bo eden od satelitov sistema Galileo, ki jih bodo izstrelili v prihodnjih letih, nosil ime Tara. Prva dva satelita Galileo so izstrelili 21. oktobra 2011 in sta imenovania Thijs (po dečku iz Belgije) in Natalia (po deklici iz Bolgarije).

 

06.01.2011: Zanimivosti nočnega neba

E-pošta natisni PDF

V petek, 6. januarja 2012, bo radijska oddaja Zanimivosti naočnega neba na radio Ognjišče stopila v enajsto leto. Na sporedu je vsak prvi petek v mesecu od 17h do 18h. Tokratna oddaja bo govorila o opazovanju nočnega neba in spodbujala poslušalce naj se ozrejo v zvezdnato nebo in si svoje vtise zapišejo. Pogledali bomo poročilo o opazovanju delnega Luninega mrka v soboto 10. decembra 2012 in zapis nočnega opazovanja 28./29. decembra na Peči - Tromeja. Lahko tudi pošljete kakšno svoje opazovanje ali komentar. Prisluhnite! Boris Kham

 

Space Scoop 04.01.2012: Lekcija o astronomski latovščini

E-pošta natisni PDF

V astronomiji je veliko nerazumljive tehnične latovščine, kajne? Veliko je čudnih besed kot na primer galaksija in nebula. No, naj vam povemo skrivnost: večina teh besed je le prevod vsakodnevnih besed iz starih jezikov. Na primer, beseda 'galaksija' prihaja iz grške besede za 'mlečno bel'. 'Nebula' pa je latinska beseda za 'oblak'.

Več ...
 

05.01.2012: Sprehod skozi vesolje na FMF

E-pošta natisni PDF

Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani vabi na četrto predavanje v ciklu poljudnih astronomskih predavanj Sprehod skozi vesolje. V četrtek 5. januarja 2012 ob 19:00 bo o dinamiki galaksij predaval prof. dr. Tomaž Zwitter. Predavanje bo na Fakulteti za matematiko in fiziko (Jadranska ulica 19, Ljubljanazemljevid) v predavalnici F1 v pritličju. Vstop je prost. Vabljeni!

Več ...
 

Slovenska astronomka na VLT-ju

E-pošta natisni PDF

V sredini decembra je dr. Andreja Gomboc, ki je zaposlena na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in na Centru odličnosti Vesolje-si, obiskala Zelo velik teleskop (VLT - Very Large Telescope), ki stoji na observatoriju Paranal v Čilu. VLT je paradni konj Evropskega južnega observatorija ESO, saj je najbolj dovršen optični instrument na površju Zemlje.

Več ...
 

Sonda Cassini prinaša praznične dobrote s Saturna

E-pošta natisni PDF

Namesto jelenčkov so radijski signali s sonde Cassini tisti, ki nam prinašajo praznični paket čudovitih slik. Cassinijevi posnetki prikazujejo Saturnov največji in najbolj barvit okrasek - luno Titan - in druge ledene kroglice, ki krožijo okoli tega zanimivega planeta.

Barvita Saturnova luna Titan se na tem posnetku v pravih barvah nahaja pred Saturnom in njegovimi obroči.
Več ...
 


Stran 252 od 298
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
02.03.2021 06:22 CET
02.03.2021 05:22 UT
Sonce vzide 06:39 
zaide 17:50 
Luna vzide 21:51 
zaide 08:27 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost