Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Moonwalkers

E-pošta natisni PDF

European Association for Astronomy Education vabi učence in učitelje k opazovanju Lune in sodelovanju pri projektu Moonwalkers.

 

Najdi sončno uro in nam jo pokaži!

E-pošta natisni PDF

European Association for Astronomy Education vabi k sodelovanju pri projektu Najdi sončno uro in nam jo pokaži oz. Find a Sundial. Show it to us! Za sodelovanje na tekmovanju se je potrebno registrirati (od 1.9.2011 naprej), rok za oddajo projektov pa je 30. marec 2012.

 

Ujemi zvezdo!

E-pošta natisni PDF

European Association for Astronomy Education in Evropski južni observatorij ESO vabita učence osnovnih in srednjih šol k sodelovanju na tekmovanju Ujemi zvezdo oz. Catch a Star. Rok za oddajo projektov je 30. oktober 2011 do 17:00 po srednjeevropskem času.

 

ESO filmi, ESOcast in Hubblecast

E-pošta natisni PDF

Evropski južni observatorij (European Southern Observatory - ESO) objavlja na svojih spletnih straneh poljudne kratke filme o astronomiji in video podcast ESOcast pod vodstvom Dr. J., ki se ga morda spomnite iz filma MLA2009: Oči zazrte v nebo (Eyes on the Skies), film je spremljala tudi knjiga. Dr. J., točneje Joe Liske, vodi tudi Hubblecast.

Več ...
 

Sončev blišč razreda X6.9

E-pošta natisni PDF

9. avgusta 2011 ob 9:48 po našem času je satelit GEOS zaznal na Soncu blišč razreda X6.9, ki je bil usmerjen proti Zemlji. Ta gigantski izbruh sevanja ne more prodreti skozi Zemljino ozračje in poškodovati ljudi na njenem površju, lahko pa povzroči motnje v atmosferi, komunikacijskih signalih in delovanju GPS satelitov.

Več ...
 

Skoraj popoln krog v vesolju

E-pošta natisni PDF

noao_abellV galaksijah najdemo zvezde, katerih mase, velikosti in fizikalne značilnosti se med seboj precej razlikujejo. Že dolgo je znano, da te razlike predstavljajo različne stopnje v razvoju zvezd. Tokrat si poglejmo posebno skupino planetarnih meglic, ki s svojo skoraj popolno sferično obliko poleg estetskega užitka nudijo tudi vpogled v zadnje vzdihljaje zvezd, kakršno je naše Sonce.


Več ...
 


Stran 251 od 275
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
23.07.2019 19:31 CEST
23.07.2019 17:31 UT
Sonce vzide 05:33 
zaide 20:43 
Luna vzide ne vzide 
zaide 11:49 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost