Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Swift zalotil prebujajočo se črno luknjo

E-pošta natisni PDF

Swift.crna.luknja.28.8.2011.2.scaleUganka je končno rešena: krivec izjemno svetlega izbruha visokoenergetskih fotonov v smeri ozvezdja Zmaja je črna luknja, ki je raztrgala in požrla zvezdo. 25. avgusta je revija Nature objavila dva članka, v katerih so astronomi obširno raziskali ta dogodek, ki ga je zaznal sateli Swift 28. marca letos. Astronomom je prvič uspelo opazovati supermasivno črno luknjo, ki se prebuja iz sna.

Na sliki: umetniški pogled na zvezdo, ki jo raztrgajo plimske sile v bližini črne luknje. (avtorstvo: Aurore Simonnet, Sonoma State University) 

Več ...
 

Nesreča tovorne ladje Progress 44 in posledice za Mednarodno vesoljsko postajo

E-pošta natisni PDF

Progress 44 na eni od svojih prejšnjih misij k Mednarodni vesoljski postajiŠest astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) je varnih in normalno nadaljujejo svoje delo, po tem ko so 24. avgusta izgubili tovorno ladjo Progress 44.

Medtem ko ruska komisija še raziskuje vzrok nesreče, se države partnerice v projektu MVP pripravljajo na več možnih scenarijev, da bi zagotovili varnost posadke in orbitalne postojanke.

Več ...
 

Space Scoop

E-pošta natisni PDF

Projekt Universe Awareness želi astronomijo in vesoljske teme približati mlajšim otrokom. In ker vsak dan prinaša nova odkritja o vesolju, ki so zanimiva tudi za otroke, objavljajo posebej otrokom namenjene astronomske novice Space Scoop.

Več ...
 

02.09.2011: Zanimivosti nočnega neba, september 2011

E-pošta natisni PDF

avdio_vsebineV petek, 2. september 2011 od 17h do18h, se bo spet na valovih radia Ognjišče vrtela oddaja Zanimivosti nočnega neba. V uvodnem delu bomo predstavili astronomsko pravljico Dobrodušni ježek, ki jo je napisala poslušalka Doroteja Lampič. Nato bomo spregovorili še o supernovah in o kometu, ki "straši" po nebu. Ob koncu bomo poslušalce povabili na Spikino srečanje in na prvi astrofotografski tabor.

Prisluhnite. Lepe noči, Boris

 

01.09.2011: Sprehod skozi vesolje na AGO Golovec

E-pošta natisni PDF

DMFA Slovenije in astronomska skupina na Fakulteti za matematiko in fiziko UL vabita v okviru cikla Sprehod skozi vesolje na astronomsko opazovanje s kratkim uvodnim predavanjem, ki bo v četrtek 1. septembra ob 21. uri na Astronomsko geofizikalnem observatoriju Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana).

Vljudno vabljeni!

Kljub neobetavnemu vremenu predavanje bo, tudi opazovanje bo, kolikor ga bodo oblaki dopuščali.

 

TEDxNASA in ideje, ki jih je vredno širiti

E-pošta natisni PDF

TEDxNASAKdo je Ted? In kaj ima NASA z njim opraviti?

TED je angleška kratica, ki povezuje besede Technology, Entertainment, Design torej tehnologija, razvedrilo in design. Neprofitna ustanova Sapling že 25 let organizira s tem akronimom vrsto izjemnih predavanj, ki imajo namen razširjati inovativne ideje in na katerih sodelujejo najuglednejši predstavniki različnih področij. 

Več ...
 


Stran 231 od 256
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Vreme
Vreme
Efemeride
25.02.2018 20:43 CET
25.02.2018 19:43 UT
Sonce vzide 06:48 
zaide 17:42 
Luna vzide 12:35 
zaide 03:06 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost